Kunnanhallituksen paikkajaon taustat

01.02.2011

Nurmijärven Uutisissa oli kirjoitus(http://www.nurmijarvenuutiset.fi/Uutiset/Paikallisuutiset/Paauutiset/Perussuomalaiset-pullautettiin-ulos-uudesta-kunnanhallituksesta) valtuuston kokouksesta ja kunnanhallituksen paikkojen jaosta. Vihreät rikkoivat yksipuolisesti jälleen viime kunnallisvaalien tuloksen perusteella tehtyä kaikkien valtuustoryhmien välistä sopimusta ja veivät suhteellisella vaalilla perussuomalaisten paikan kunnanhallituksessa. Kun vihreiden lehdessä esittämät perustelut tälle toiminnalle eivät yksikään pitäneet paikkaansa, tein oheisen vastineen lehteen, jonka myös muut valtuustoryhmien vetäjät allekirjoittivat.

===

Kunnahallituksen paikkajaon taustat

Viime kunnallisvaalien jälkeen kaikki valtuustoryhmät, mukaan lukien vihreät, allekirjoittivat sopimuksen vaalien tuloksen perusteella luottamusmiespaikkojen jakamisesta puolueiden kesken koko valtuustokaudeksi. Koska vihreät ja perussuomalaiset saivat kumpikin kolme valtuutettua uuteen kunnanvaltuustoon, sovittiin yhden kunnanhallituspaikan jakamisesta näiden puolueiden kesken niin, että kahden vuoden jälkeen paikka siirtyy vihreiltä perussuomalaisille.

Vaalien jälkeen kaksi demareiden ehdokaslistalta valittua valtuutettua siirtyi vihreiden valtuustoryhmään ja tämän jälkeen vihreät irtisanoutuivat yksipuolisesti juuri allekirjoittamastaan sopimuksesta ja äänestyttivät valtuustossa yötä myöten kaikki luottamuspaikkavalinnat siitäkin huolimatta, että he tällä menettelyllä saivat vähemmän luottamuspaikkoja, mitä olisivat saaneet sopimuksen perusteella. Luottamusmiespaikat jaetaan puolueiden kesken kunnallisvaalien tuloksen perusteella, eikä valtuutettujen siirtyminen missä vaiheessa hyvänsä valtuustokautta voi enää muuttaa vaalien tulosta, eikä luottamuspaikkajakoa puolueiden kesken.

Nyt valtuustokauden tullessa puoliväliin, oli vuoden ensimmäisessä valtuustossa päätettävänä kunnanhallituksen paikkajako sekä valtuuston, että kunnanhallituksen puheenjohtajiston valinnat.

Tämän takia pidettiin valtuustoryhmien väliset neuvottelut ennen valtuuston kokousta. Kokouksessa saimme kuulla, että vihreät eivät tälläkään kertaa tule noudattamaan allekirjoittamaansa sopimusta vaan aikovat pitää kiinni kunnanhallituspaikastaan viemällä valtuustossa suhteelliseen vaaliin  kunnanhallituksen paikkojen valinnan. Tämä paikka olisi puolueiden välisen sopimuksen ja ennen kaikkea kunnallisvaalien tuloksen perusteella kuulunut perussuomalaisille, eikä suinkaan vihreille, vaikka näin ovat julkisuudessa esittäneet.

Kun ryhmien välisissä neuvotteluissa vihreillä ei ollut mitään halua neuvotella, eikä joustaa tässä asiassa, ei neuvotteluiden jatkamiselle heidän kanssaan ollut enää mitään edellytyksiä. Tämän me muiden ryhmien edustajat totesimme kokouksessa yhdessä ja siksi on perusteetonta yrittää vierittää ryhmäneuvotteluiden lopputulema ja vihreiden toiminta valtuustossa jonkun muun puolueen tai yksittäisen henkilön niskoille.

Jos vihreät ovat aidosti huolissaan Nurmijärvellä kunnallispolitiikassa pitkään vallinneen hyvän yhteishengen rakoilemisesta niin heidän tulisi katsoa peiliin ja aloittaa yhteen hiileen puhaltaminen kunnioittamalla kunnallisvaalien tulosta ja yhteistä vaalien tuloksen perusteella tehtyä sopimusta, jonka ovat itsekin allekirjoittaneet.     

 

Neuvotteluissa mukana olleet valtuustoryhmien edustajat

Kallepekka Toivonen    (KESK)
Lassi Köppä                (KOK)
Elli Aatela                   (SDP)
Jussi Niinistö               (PerusS)
Hannu Toikkanen         (Vas)
Johannes Haapalainen  (KD)

===

08.05.2021Puurakentamisen edistäminen
30.04.2021Rakentamisen sietämätön vaikeus
04.09.2020Syytettyjen penkillä
05.04.2011Kotimainen ruoka ja paremmat tuotemerkinnät
01.03.2011Klaukkalan talvimarkkinat
01.02.2011Kunnanhallituksen paikkajaon taustat
24.01.2011Ruista ranteessa kohti eduskuntaa Ahjolassa