Kallepekka

Iltatähtenä ja kolmantena lapsena Toivosen perheeseen v. 1961 syntynyt, naimisissa oleva, agrologi Vantaanjoen Myllykosken rannalta Nurmijärven Kirkonkylästä. Vuodesta 2008 olen viljellyt päätoimisesti kotitilaani Myllymäen kasvinviljelytilaa. Aiemmin olin tilanpidon ohella myös palkkatyössä yli kaksikymmentä vuotta. Tämän palkkatyöurani aloitin v. 1987 Melassa eläkeratkaisijana. Melan eri työtehtävien lisäksi olin MTK:ssa vuosina 2005 – 2007 projektipäällikkonä ja sosiaalipolittisena asiamiehenä.

Juureni ovat syvällä Nurmijärven maaperässä, sillä viljelen kotitilaani kolmannessa polvessa. Vaimoni Anja työskentelee Melassa, mikä selittää pitkälle sen, miksi olemme aikoinaan lähteneet käsi kädessä kulkemaan pellon piennarta.

Opintieni aloitin vanhassa Kirkonkylän kansakoulussa silloisen tiukan rehtorin Ahti Utin komennossa vuonna 1968. Neljän vuoden jälkeen jatkoin Nurmijärven Yhteiskoulussa ja ylioppilaaksi kirjoitin vuonna 1980.

jana_60_70.jpg

Maatilan poikana hain opiskelemaan Järvenpään Maatalousnormaalikouluun, jossa aloitin maatalouden opinnot samana syksynä. Ensimmäisen vuoden käytyäni lähdin välivuodeksi armeijaan kesäkuussa 1981. Harmaisiin astuin Vekarajärvellä Karjalan Tykistörykmenttiin. Haminassa olin seuraavana talvena RUK:n Graniittikurssilla ja toukokuussa vapauduin armeijan leivistä jatkamaan opintojani toiseksi vuodeksi. Maatilateknisen koulun käytyäni hain ja pääsin Hyvinkäälle Maatalousopistoon, josta valmistuin keväällä 1986 agrologiksi.

Valmistuttuani lähdin syksyllä 1986 USA:han lypsykarjatilalle töihin. USA:ssa olin lopulta viidellä eri lypsykarjatilalla töissä Wisconsinissa, Minnesotassa ja lopuksi Kaliforniassa yhteensä seitsemän kuukauden ajan. Tilat olivat hyvin erilaisia kooltaan ja toiminnaltaan. Pienimmällä tilalla oli vajaat 40 lypsävää ja suurimmalla Kaliforniassa yli 650 lypsyvää.

Takaisin Suomeen tulin toukokuussa 1987 suoraan kotitilan kylvötöihin auttamaan. Mela haki kesällä 1987 luopumiseläkeratkaisijoita ja niin meitä aloitti viisi vastavalmistunutta agrologia 6.7.1987 ensimmäisessä varsinaisessa työpaikassaan. Luopumisasioiden parissa työskentelin Melassa enemmän tai vähemmän koko 20 vuoden ajana. Luopumisjärjestelmän eläkeasioiden ohella toimin Melassa mm. asiakaspalvelutiimin vetäjänä ja hyvinvointi- ja työturvallisuusasioiden parissa.

jana_80_90.jpg

Palkkatyöurani loppu vaiheessa minulle tarjoutui haastava tehtävä MTK:ssa perheviljelmien johtamishankkeen vetäjänä. Hanketyön ohella työskentelin reilun vuoden sosiaalipoliittisena asiamiehenä. Työ MTK:ssa oli erittäin mielenkiintoista nähdä ja oppia kuinka tuottajajärjestössä toimitaan tiiviissä yhteistyössä etujärjestöjen, minsteriöiden ja eduskunnan kanssa.

Keväällä 2007 päättyi hankeprojekti MTK:ssa ja Melaan palasin elokuussa 2007 luopumisratkaisijan tuttuihin tehtäviin. Kun työnantajan kanssa emme löytäneet yhteistä säveltä kaikista työsopimukseni ehdoista aloin syksyn mittaan pohtimaan palkkatyön jättämistä ja niin jäin pois Melasta vuoden vaihteessa. Tuota päätöstä ei ole tarvinnut katua. Jo pitkään oli ollut tuntuma, että on kaksi hommaa, joista kumpikaan ei tule kunnolla hoidettua. Nyt voin täyspäiväisesti ja täyspäisesti keskittyä tilan töihin ja asioihin.

jana_2000.jpg

Sitten palkkatyöt aloitettuani, alkoivat erilaiset luottamustehtävät kiinnostaa niin Melassa ammattiyhdistystoiminnan piirissä kuin Nurmijärvelläkin paikallisen Tuottajayhdistyksen puitteissa. Kotitilani isäntänä aloitin v. 1994, jolloin isälläni Esa Toivosella tuli juuri 40 vuotta Myllymäen isäntänä täyteen. Nuori emäntä taloon saatiin muutama vuosi myöhemmin, eli heinäkuussa vuonna 1998 vietettiin Prestbackan pitokartanossa, Askolassa Anjan ja minun häitä. Myöhemmin syksyllä vanhapariskunta muutti lähistölle omaan mökkiinsä ja Anja virallisesti Myllymäkeen.

Vähitellen on elämä asettunut uomiinsa. Luottamustehtäviä on tullut aika lailla lisää ja paljon on tehtäviä myös päättynyt, kuten mm. kaikki Melaan liittyneet ay-tehtävät. Maatilayrittäminen on muuttunut EU-aikana rajusti ja yhä kiihtyvällä tahdilla. Tilakoon, työmäärien, erilaisten osaamis- ja ammattitaitovaatimusten kasvaessa myös henkiset kuormitustekijät ovat kasvaneet voimakkaasti. Mutta näistä ja monesta muusta voit lukea lisää muilta sivuilta.

 

aitta.jpg

 Myllymäen tilan aitta, joka on valmistunut v. 1882. Aitta sai noin 30 vuoden tauon jälkeen siihen kuuluvan pärekaton vuonna 1997. Päreet tehtiin omista kuusitukeista vanhalla Ali-Labbartin tilalta, Lepsämästä löytyneellä pärehöylällä ja päreet naulattiin katoksi isolla talkooporukalla.  Saman vuoden kesällä maalattiin aitta itsekeitetyllä punamultamaalilla ja talkoovoimin, kuinkas muuten ?